06 - 24 67 34 69 info@mkoppad.nl

Paardencoaching en dementie

Ik heb mij gespecialiseerd in paardencoaching en dementie. Het inzetten van paarden in de begeleiding en behandeling van mensen met dementie is nog relatief nieuw in Nederland. Uit ervaringen in het buitenland blijkt dat het werken met paarden een positief effect heeft. Voorbeelden van deze effecten zijn verbeterde geestelijke gezondheid, afname van stress en verminderde angstgevoelens. Behandeling van ouderen met inzet van paarden kan voordelen opleveren, zoals een verbeterd gevoel van eigenwaarde en meer positieve lichaamstaal.

 

Hulpvragen

Paardencoaching kan worden toegepast bij veel verschillende hulpvragen. Voor mensen met dementie (en hun naasten) kan gedacht worden aan de volgende thema’s:

  • Communicatie: tussen de persoon met dementie en een naaste, maar ook ter ondersteuning van spraakoefeningen, etc.
  • Samenwerking: tussen de persoon met dementie en een mantelzorger. Leuk om samen te doen en een positieve ervaring te beleven.
  • Ontspanning: bijkomend voordeel is de natuurbeleving en heerlijk in de buitenlucht.
  • Reminiscentie: bij mensen komen veel herinneringen naar boven. Bijvoorbeeld als ze in het verleden paarden hebben gehad of paard hebben gereden. Hieruit ontstaan mooie gesprekken.
  • Stimuleren van fysieke activiteit: het (werken met het) paard kan een prikkel zijn om in beweging te komen.
  • Sensorische activering: alle zintuigen worden geprikkeld tijdens de activiteit met het paard.

 

Mantelzorger(s)

Ook voor de naasten (de mantelzorgers) is coaching belangrijk. Er komt heel wat op hen af. Ga er maar aan staan. Een goede begeleiding in dit traject kan veel ontlasten. Er kan gedacht worden aan individuele coaching, aan relatiecoaching en individuele begeleiding thuis.

Paardencoaching kan ook worden ingezet als onderdeel in de begeleiding bij de dagbesteding bij Zigtrijk.

 

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in paardencoaching en dementie of wil je er meer over weten? Neem dan contact met mij op.